DSM_new_logo

DSM (NL)

DSM_new_logoOriënterende pilot ter beoordeling Generieke SUMI Aanpak met DSM.

Eind 2015 tot begin 2016 hebben Jongerius Consult en Caesar Consult hun generieke SUMI aanpak verder getest en geoptimaliseerd in een orienterende pilot met vijf DSM producten en verschillende mengseltoepassingen. De SUMI(s) waren verbonden aan de vooraf gedefinieerde mengsel toepassingen en typische condities en beschermmaatregelen zoals vastgelegd in de sector specifieke “DUCC Use templates” van CEPE en UPR.

De generieke SUMI aanpak is verder door ontwikkeld tot een complete risico analyse van het mengsel, waarbij de typische condities en beschermmaatregelen voor de sectorspecifieke mengseltoepassingen op de SUMI(s) geverifieerd en/of geupgrade zijn. De aanpak combineert de resultaten van een qualitatieve, risico gebaseerde look-up tabel om de persoonlijke beschermmaatregelen voor huid, handen, ogen en de ademhaling te bepalen op basis van het mengsel label en de blootstellingspotentieel per PROC en een quantitatieve beoordeling van de relevante componenten uit de mengsel samenstelling (ECETOC TRA 3.1.

Het SUMI template en de riscio gebaseerde SUMI beoordelingsaanpak kan gebruikt worden om SUMI’s en SUMI SPEC’s te maken voor elk mogelijke combinatie van een mengsel en zijn mengseltoepassingen.

De overall conclusie van de orienterende DSM pilot is dat de generieke SUMI aanpak resulteert in risico gebaseerde SUMI’s, die goed ontworpen zijn, gebaseerd zijn op een risico analyse van het mengsel en die duidelijk zijn voor de eindgebruikers. De keuze om de output te splitsen in een SUMI (als annex aan de mengsel VIB) en apparte SUMI SPEC werd gewaardeerd, hoewel deze volgens DSM nog wel nader getoetst moeten worden bij de downstream gebruikers. De SUMI SPEC met justificatie en input voor scaling kan op verzoek geleverd worden aan de klanten. Ook de gefocused presentatie van een paar voor eindgebruiker herkenbare en toetsbare milieumaatregelen op de SUMI vanuit een relevatief eenvoudige risicobeoordeling (afgestemd op de Cefic / VCI LCID methode) wordt gewaardeerd.

De Partijen hebben de kansen en bedreigingen besproken om de generieke SUMI aanpak te implementeren en van te profiteren al formuleerder en als ‘upstream’ registranten van de mengsel componenten. Stakeholder acceptatie van de generieke SUMI aanpak en automatisering in samenhang met het VIB systeem, bv als “SUMI Checker” wordt gezien als de twee belangrijkste aandachtspunten.